duminică, 6 aprilie 2008

Despre "Caravana Medicala"

Pornind de la starea precara de sanatate a locuitorilor din mediul rural, dar, mai ales, de la lipsa posibilitatilor materiale necesare pentru deplasarea si plata serviciilor la un cabinet de specialitate, în iunie 2005, cabinetul parlamentar al deputatului Traian Dobre, în colaborare cu Filiala Teritoriala Iasi a PNL, a luat initiativa organizarii unei caravane a consultatiilor gratuite în domeniile medical si juridic.
• Desi, initial, a fost vazut de unii ca un demers lipsit de perspectiva, avînd în vedere aria larga de actiune, cele 97 de comune ale judetului Iasi, efectele directe raportat la totalul populatiei si, de ce nu, resursele pentru acoperirea costului deplasarilor, proiectul "Caravana consultatiilor" a rezistat în timp, iar pe 15 iunie 2007 a împlinit deja doi ani de voluntariat în sprijinul iesenilor.
• 137 duminici. Aproape 3 ani, în care peste 80.000 de ieseni au beneficiat în mod gratuit (si neconditionat de simpatiile sau antipatiile politice) de serviciile unei echipe formidabile de medici, specialisti în ecografie, pediatrie, psihiatrie, diabet, cardiologie, ORL, oftalmologie, ginecologie, chirurgie sau reumatologie. Lor li s-au alaturat, de-a lungul celor doi ani, avocati si juristi cu experienta, care au acordat satenilor asistenta în diverse probleme de natura juridica sau legislativa, le-au dat o solutie pe loc acolo unde era cazul sau i-au îndrumat spre institutiile abilitate ale statului.
• Pe drum de tara, "Caravana consultatiilor" a luat parte si la viata tumultoasa a satului românesc. Cu bune si cu rele, frumoase si mai putin frumoase. "Caravana" a constituit astfel un bun prilej de a lua contact cu problemele de zi cu zi ale cetatenilor din judetul Iasi. Contabilizate de Biroul Parlamentar al deputatului Traian Dobre, unele si-au gasit rezolvare fie prin directionarea catre structuri ale administratiei locale sau centrale, fie s-au concretizat în propuneri legislative, întrebari si interpelari la adresa Guvernului sau declaratii politice rostite de la Tribuna Parlamentului.
• În afara duminicilor în care "Caravana" a venit în întîmpinarea iesenilor, în ultimii doi ani, la audientele Biroului Parlamentar al deputatului Traian Dobre s-au prezentat peste 1.300 de cetateni, care au solicitat sprijin pentru solutionarea unor probleme dintre cele mai diverse, mergînd de la cele legate de fond funciar, administratie locala, diverse litigii si pîna la lipsa unui loc de munca sau a unei locuinte.
• Astazi, "Caravana consultatiilor" se poate considera un proiect de succes, cu atat mai mult cu catpana in prezent au fost salvate 20 vieti omenesti si 7 semeni care au revazut lumina zilei.
• Privind spre viitor, ne-ar placea sa credem ca drumurile desfundate si piedicile pe care unii sau altii au încercat sa le puna "Caravanei" vor disparea. In ajutorul demersului nostru vine acum si Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei (circa 300 de milioane de euro), finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. Astfel, toti românii pot beneficia gratuit de o consultatie clinica si un set de analize care sa ajute la depistarea unor eventuale anemii, afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabetica sau de alta natura.
• Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei nu se suprapune însa în nici un fel cu demersul nostru. Prin urmare, pentru cei care în ultimii doi ani de activitate nu au reusit sau nu au avut retineri în a ne calca pragul, "Caravana consultatiilor" îsi va urma calea spre sufletul si spre sanatatea iesenilor.
• Caci, vorba românului, cu totii ne dorim multa, multa sanatate, ca-i mai buna decît toate!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Aici meriti nota 10 cu felicitari! Ideea cu Caravana Medicala nu e a ta, nene Dobre ci ai preluat-o de la Solcanu, pe cind si tu erai in PSD.Dar pentru ca ai mers week-end de week-end prin praf, impreuna cu o droaie de oameni si chiar ai ajutat alti oameni saraci si amariti, sa-ti dea Dumnezeu sanatate nene Dobre, tie si familiei tale! Te voi vota, dar doar pentru ca ai inima buna, desi altfel esti cam nebun. Succes, mosnege!