vineri, 11 aprilie 2008

Cultura ieseana

Dragi cetăţeni,
Nouă, ieşenilor, ne place să spunem că Iaşul este capitala culturii romaneşti. Din păcate, de vreo 18 ani, această denumire nu mai are nici un fel de acoperire. E numai vina administraţiei locale.
Aproape toate instituţiile de cultură ale Iaşului sunt într-o stare deplorabilă. In plus, lipsa de interes a autorităţilor locale a transformat multe dintre monumentele oraşului nostru în ruine. Uitaţi-vă ce se întîmplă cu Filarmonica sau cu întreg centrul istoric al oraşului. De asemenea, există palate de tradiţie ale Iaşului sau chiar situri istorice care au ajuns în ultimii 18 ani doar un morman de cărămizi. Priviţi cît de haotic se construieşte în oraş. Fără nici un fel de viziune.
Primăria nu a vrut niciodată să aloce fonduri pentru a investi în spaţiile de cultură sau pentru a prezenta monumentele Iaşului. Dimpotrivă, administraţia locală a făcut eforturi deosebite pentru a le plasa sub altă autoritate. In acelaşi timp, pentru ca situaţia să fie şi mai ridicolă, aceeaşi Primărie a Iaşului are în plan invitarea celebrei trupe irlandeze U2 la Iaşi, eveniment pentru care s-ar cheltui cam 2 milioane de euro.
Toţi artiştii Iaşului sunt nemulţumiţi de ceea ce se întîmplă în ceea ce încă numim «capitala culturii». Cu toate acestea, Iaşul nu are o sală de expoziţie pentru arta fotografică sau o sală municipală care să deţină o simeză modernă. Nu există nici măcar săli pentru organizarea unor concerte rock ori de altă natură. Tocmai de aceea oferta culturală a Iaşului este teribil de scăzută iar viaţa culturală a bătrînei capitale a Moldovei a rămas doar o aminitire frumoasă. Dacă ne comparăm cu alte oraşe europene de dimensiuni egale în ceea ce priveşte infrastructura culturală nu putem decît să remarcăm faptul că suntem undeva pe ultimele locuri. Si retrogradăm în continuare !
Culmea este că în 2008 sărbătorim 600 de ani de atestare documentară a Iaşului, dar administraţia locală nu are nici un fel de proiect pentru acest eveniment. Probabil, doar se vor cheltui nişte sume uriaşe pe steguleţe, afişe, benere şi fluturaşi.
Cu toate acestea, Iaşul merită infinit mai mult. Tocmai pentru a repara această situaţie păguboasă, PNL a propus recent un proiect restaurator: Iaşul, capitală culturală europeană.
De aceea, dragi ieşeni, fiţi alături de PNL, în această acţiune, pentru a reda Iaşului strălucirea de odinioară. Capitala Moldovei merită cu prisosinţă acest lucru. Să nu uităm că, anul trecut, romanii din toate provinciile ţării au votat masiv Iaşul Cultural în rîndul celor mai mari şapte minuni ale Romaniei. De asemenea, într-un alt clasament, al celor mai mari romani, două personalităţi care au marcat profund istoria Iaşului – Stefan cel Mare şi Mihai Eminescu – s-au clasat pe podium. Iată doar cîteva motive care ne fac mîndri că suntem ieşeni şi recomandă Iaşul drept un oraş- simbol al Romaniei. De ce să nu fie şi un simbol al Europei ?
Proiectul Iaşi, Capitală culturală europeană poate însemna o mulţime de beneficii pentru ieşeni: promovarea Capitalei Moldovei în Europa şi în lume, găzduirea unor prestigioase manifestări culturale, atragerea unor fonduri masive pentru infrastructura culturală şi non-culturală, dezvoltarea turismului şi a mediului de afaceri
Impreună, putem readuce Iaşului strălucirea de odinioară! De aceea trebuie să fiţi alături de PNL.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ce legatura ai cu cultura, nene Dobre? Macar Simirad a scris carti, a fost ambasador, dar matale? Esti simpatic totusi si vei lua 12%... Simirad va avea 46%, iar Cirlan- 21%